przepis na placki z cukinii i ziemniaków
PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW
SKŁADNIKI:
➣1 średnia cukinia (300g)
➣ 2 ziemniaki (200g)
➣ 1 mała cebula
➣ 4 łyżki mąki z ciecierzycy
➣ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
➣ sól, pieprz
➣ olej do smażenia
WYKONANIE:
➣ Ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na dużych oczkach tarki. Odciskamy je z nadmiaru płynu - najłatwiej zrobić to dociskając ziemniaki do ścianek miski, a zbierający się na dnie sok odlać na osobny talerz. Można też posłużyć się sitkiem. Z odlanego płynu wytrąci się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków.
➣ Następnie na tarce ścieramy cukinię razem ze skórką. Najlepiej zetrzeć ją na osobny talerz i znowu przez chwilę poodciskać ją z soku. Odciśniętą cukinię przekładamy do ziemniaków.
➣ Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do warzyw. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy po dużej szczypcie soli i pieprzu. Wszystko mieszamy - na początku masa może wydawać się sucha, ale po kilku sekundach warzywa puszczą sok i powstanie "ciasto".
➣ Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy po dużej łyżce masy, formując z niej okrągłe, płaskie placuszki. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, do zrumienienia. Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najsmaczniejsze są placki prosto z patelni - wtedy są najbardziej chrupiące :) Smacznego!

ŹRÓDŁO:
https://www.pozielonemu.pl/2018/08/weganskie-placki-z-cukinii-ziemniakow.html
Komentarze
Prześlij komentarz