PRZEPIS NA WEGAŃSKI SOS PIECZENIOWY

WEGAŃSKI SOS PIECZENIOWY

SKŁADNIKI:
➣ 2 cebule
➣ 2 liście laurowe
➣ 2 ziarna pieprzu
➣ 2 ziarna ziela
➣ 1 gałązka świeżego tymianku
➣ 1 gałązka świeżego rozmarynu
➣ 2 – 3 łyżki oleju, najlepsza będzie oliwa z wytłoczyn oliwek

➣ 1 marchew
➣ 1 pietruszka
➣2 laski selera naciowego
➣ 2 ząbki czosnku
➣ 1/2 łyżki brązowego cukru

➣ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
➣ 2 łyżki sosu sojowego
➣ 1 litr bulionu warzywnego
➣ sól i czarny pieprz

WYKONANIE:

➣ Na dnie rondelka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i dodać razem z pieprzem, zielem angielskim, tymiankiem i rozmarynem do garnka. Podsmażać do momentu, kiedy cebula delikatnie się zabrązowi.

➣ W międzyczasie marchew i pietruszkę obrać, następnie pokroić w grube plastry; seler pokroić w paseczki; a czosnek posiekać. Tak przygotowane warzywa dodać do podsmażonej cebulki i wszystko dusić przez 20 – 30 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz.

➣ Do przysmażonych warzyw dodać cukier, koncentrat oraz sos sojowy, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 1 – 2 minuty. Wtedy wlać bulion i gotować przez 30 – 40 minut do czasu, aż w garnku zostanie 1 – 2 szklanki wywaru.

➣ Po tym czasie przelać wywar przez sito bardzo porządnie odciskając warzywa, w których jest najcenniejszy smak. Pamiętajcie, aby przypadkiem nie wylać wywaru!

➣ Wywar wlać z powrotem do rondla i gotować kolejne 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie gęste sosy możecie odlać pół szlanki wywaru i wymieszać je z 1 łyżką mąki, następnie wlać mieszankę ponownie do sosu i intensywnie mieszając zagotować – wtedy gęsty sos typu gravy.


ŹRÓDŁO:
http://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-sos-pieczeniowy/

Komentarze