przepis na CUKINIe SMAŻONą W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
CUKINIA SMAŻONA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
SKŁADNIKI:
➣ jedna większa cukinia (500 g)
➣ masło klarowane lub olej do smażenia
➣ 1/2 szklanki mąki przennej
➣ 1/2 szklanki mleka
➣ 1 jajko
➣ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
➣ Cukinię pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. W misce połączyć składniki ciasta naleśnikowego: wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i wlewając po trochu mleka mieszać składniki energicznie rózgą, aż otrzymamy gładkie ciasto. Na koniec dodać oregano jeśli go używamy.
➣ Rozgrzać dużą patelnię z 2 łyżkami masła tłuszczu. Wkładać do ciasta partiami plastry cukinii i zanurzać je w cieście. Kłaść na patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu na złoty kolor przez ok. 1 - 2 minuty z każdej strony.
➣ Odkładać na ręczniki papierowe lub bezpośrednio na talerz. W razie potrzeby uzupełnić tłuszcz podczas smażenia kolejnej partii cukinii.

ŹRÓDŁO:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/cukinia-smazona-w-ciescie-nalesnikowym
Komentarze
Prześlij komentarz