przepis na kotlety z cukinii

KOTLETY Z CUKINII

SKŁADNIKI:
➣ 1 cukinia 250g
➣1/4 małej cebuli
➣ 1 ząbek czosnku
➣ 1 mała marchewka
➣ 1/3 szklanki kaszy jaglanej
➣ 1 szklanka bulionu
➣ 2 jajka
➣ 3 łyżki bułki tartej
➣ po łyżce siekanej natki i koperku
➣ sól, czarny i biały pieprz
➣ olej lub masło klarowane do smażenia

WYKONANIE:
➣ Cukinię (ze skórką ale bez pestek) zetrzeć na tarce i odłożyć. Do małego garnka wsypać kaszę, dodać obraną i startą na tarce marchewkę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i przestudzić.

➣ Cukinię włożyć do większej miski (jeśli pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodać 3 łyżki bułki tartej i wymieszać. Następnie dodać kaszę z marchewką, natkę i koperek i dokładnie wyrobić masę. Można przygotować wcześniej i schować do lodówki.

➣ Przed smażeniem dodać do masy jedno jajko, doprawić ją solą i pieprzem. Uformować 5 kotletów, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.

➣ Rozgrzać patelnię z masłem lub olejem, położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.

Kotlety z cukinii

ŹRÓDŁO:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-z-cukinii

Komentarze