Przepis na wegańskie naleśniki

WEGAŃSKIE NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:
➣ szklanka mąki pszennej
➣ 150 ml wody mineralnej gazowej
➣ 125 ml mleka sojowego lub migałowego
➣ 4 łyżki oleju
➣ pół łyżeczki proszku do pieczenia
➣ szczypta soli

WYKONANIE:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wlewamy wodę gazowaną, mleko sojowe / migdałowe oraz dodajemy olej. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut na bok, by ciasto się przegryzło. Ciasto powinno być rzadkie, by łatwo rozprowadzało się na patelni. Jeśli przypadkiem Wasze (w zależności od użytego rodzaju mąki) będzie zbyt gęste, dodajcie więcej wody lub mleka. Rozgrzewamy patelnię. Używam patelni teflonowej, której nie smaruję tłuszczem ani przed, ani w trakcie smażenia. Kiedy jest rozgrzana po prostu nalewam łyżką wazową ciasto i rozprowadzam je na powierzchni. Po chwili przewracam i smażę z drugiej strony.

nalesniki weganskie 3

ŹRÓDŁO:
https://madameedith.com/przepis/nalesniki-weganskie/

Komentarze